Sikkerhed

Er powerhooping sikker træning? 

Engang imellem bliver vi spurgt om det er sikkert at anvende vægtede hoops, og om der er nogen risiko for skader på nyrer og andre indre organer. Der er mange der aldrig har før prøvet fitness træning med vægtede hoops, og er usikre på hvordan det foregår. Nedenfor finder du nogle gode retningslinjer. 

Mange er ikke klar over, at nyrerne er placeret dybt inde i maven og er beskyttet af rygsøjlen, de nederste ribben og af stærke rygmuskler. Denne placering beskytter dem mod alt, bortset fra voldsomme stød, såsom biluheld eller skader fra skudsår og lignende. Din læge vil kunne bekræfte at disse typer af skader ikke vil kunne forårsages ved anvendelse af en hulahopring. Selv meget små skadet på nyrerne forårsaget af slag er karakteriseret af meget store smerter og blod i urinen. Der har aldrig været sådanne rapporter fra vores kunder eller i den medicinske litteratur. Du kan læse mere her. 

Blå mærker: De som følger Powerhoops brugervejledning oplever sjældent ubehag, men begyndere som overtræner vil kunne mærke nogen stivhed og ømhed, og måske små blå mærker på taljen. Formålet med den bølgede vægtede hoop er udfordre kroppen og få den til at opbygge et beskyttende lag af kernemuskler. og det faktum, at ømheden går væk så hurtigt, er et bevis på hoopens effektivitet. Alligevel kan blå mærker være smertefulde, og kan skabe negative holdninger, og de er helt unødvendige i forhold til at hurtige resultater.

Innertrak har solgt Powerhoops siden 2004 og har solgt over 200.000 Powerhoops i Skandinavien og er øvede hoopere. Vi er meget opmærksomme på den medicinske litteratur der omtaler hulahop, og så vidt vi ved, har der aldrig været rapporter om beskadigelse af nogen former for indre organer eller anden form for sygdom i forbindelse med hooping, bortset fra blå mærker hos begyndere, der begejstres og ikke holder sig til vore anbefalinger. Vi kender en række fysioterapeuter, der bruger Powerhoops i deres praksis, fordi de stabilisere rygsøjlen og opbygger et beskyttende lag af kerne muskler, og Powerhoops er også blevet testet og studeret på et universitet laboratorium med positive resultater. Innertrak’s motto er, at vi vil være med til at holde folk sunde og raske, ved en sjov og yderst effektiv træning.

Med det sagt, er der nogle forhold, som udelukker træning med vægtede hulahop ringe.

Graviditet: Der er ingen studier omkring brug af vægtede hulahopringe når man er gravid, derfor anbefaler vi at man IKKE hooper imens man er i lykkelige omstændigheder, men gerne 10-12 uger efter fødslen. 

Blødersygdom ell lign: Vi anbefaler ikke at bruge vægtede hulahopringe hvis man lider af en blødersygdom, bruger blodfortyndende medicin eller der er andre omstændigheder der gør at man ofte får blå mærker.

Opration eller andre udfordringer: Hvis du er i tvivl om du må bruge en vægtet hulahopring pga. du er blevet opereret eller har andre ryg udfordringer, kontakt da din egen læge eller fysioterapeut for råd og vejledning.

Som med enhver anden ny form for træning gælder det om ikke overdrive det i de første par dage. Vi ved, det er svært at stoppe med at bruge hoopen da man begejstres, men starte med sessioner af 2-3 minutter om dagen, så din krop kan opbygge musklerne i mave/ryg regionen (Core) uden ubehag. Hvis du alligevel får blå mærker, anbefaler vi at du udskyder din træning et par dage og starter igen gradvist.

Her er nogle vigtige ting som du skal være opmærksom på for at opnå de ønskede resultater, mens du bruger den vægtede hulahopring:
  • Undgå unødig belastning af dine knæ imens du hooper. Dette gøre ved at stå i en grundstilling hvor du stiller fødderne i hoftbreddes afstand, sætter venstre fod frem, så der er ca. 10 cm fra venstre hæl til højre fod, bukker en smule i knæene. Drej nu hele overkroppen og hoopen over til højre, samtidig med at du mærker hoopen i lænden hele tiden. Sving hoopen så hurtig som muligt til venstre og bevæg hofterne frem og tilbage (forestil dig, at du skal skubbe den væk med maven).

  • Vi anbefaler IKKE at lave øvelserne Lounges og squat med hoopen omkring livet.  

  • Fokuser på at dine skuldre afslappede, for at forhindre unødige muskel spændinger i din overkrop.

  • Husk altid at hoope begge veje i lige lang tid. Dette kan føles svært til at starte med, men er med til at styrke musklerne lige meget hele vejen rundt om taljen og forbedre din koordination evne.

  • Vigtigt: Dance hoop og Powerhoop er to meget forskellige træningsformer, udført på forskellig made. Derfor udfør aldrig samme hoopdancing øvelser med en vægtet hulahopring. Brugen af Powerhoops er ment som et fitness redskab til styrkelse af stammen omkring kroppen, og skal køre omkring taljen. Brug aldrig en vægtet hoop omkring din hals, arme, ben eller ankel. Sikker træning starter med sund fornuft. Lyt til din krop og hvis du er i tvivl omkring din sundhed, eller har/har haft skader i ryg eller organer, start da ikke på træningen uden at kontakte egen læge eller fysioterapeut.